Какво е SEO оптимизация на уеб сайт?


За SEO оптимизация на сайт ще намерите много информация в Интернет както за самата дефиниция - SEO оптимизация /Search Engine Optimization/ , така и различни гледни точки от SEO специалисти, за това как трябва да се оптимизира един сайт.

Тук ние ще Ви представим какво е SEO оптимизацията от три основни гледни точки от които нашите SEO специалисти се ръководят, за да постигнат най-добрият резултат в SEO оптимизирането.


I. SEO оптимизацията от гледна точка на търсещите машини.

За търсещите машини от основно значение е качественото съдържание в сайта, техническите възможности на уеб сайта, наличието както на качествени вътрешни връзки, така и на насочващи външни връзки към уеб сайта.

Например за да се класира вашият уеб сайт на по-челни позиции в резултатите на Google при органичното търсене, уеб сайтът трябва:

 1. Да бъде с отлично структурирано и достатъчно по обем съдържание (текст, снимки, download файлове и други).
 2. Да бъде с правилно изградено семантично ядро при сегментацията на съдържанието
 3. Да няма плагиатство на съдържание, което е от съществено значение при оптимизиране на сайта.
 4. Да бъдат правилно използвани SEO елементите при on-page SEO оптимизацията.
 5. Да бъде с Responsive дизайн.
 6. Да е без неработещи "счупени" линкове.
 7. Да е с добра (приемлива скорост) скорост на зареждане.
 8. Да бъде без дублиране на съдържание.
 9. Да бъде "Жив" - да се актуализира и добавя ново съдържание по-често.

II. SEO оптимизацията от гледна точка на SEO специалистите.

Всеки SEO специалист с добри познания и практичен опит в SEO оптимизирането на сайт или онлайн магазин съставя план, като преминава през основни точки.

 1. Запознаване със сайта/онлайн магазина
 2. Запознаване с доклада от SEO одита, при наличие на такъв.(наличието на качествен детайлен SEO одит, предоставя достатъчна информация за да скъси срока за оптимизация на сайта до 50%)
 3. Преглед на основната структура на съдържанието
 4. Преглед на SEO елементите
 5. Преглед на техническата структура на сайта.
 6. Преглед на Google инструментите за статистика и анализ.
 7. Запознаване в детайли с услугите / продуктите които се предлагат.
 8. Проучване на онлайн конкурентната среда в която се развива уеб сайта.
 9. Проучване на потребителското поведение към предлагания продукт или услуга.
 10. Съставяне на план и стартиране на дейностите.

III. Полезност на SEO оптимизацията от потребителска гледна точка.

През последните години Google разви и значително подобри функционалните възможности за оптимизиране на търсенето.

В резултат на което на потребителите се предостави възможността да търсят информация по различни зададени критерии: ключови думи, цели изрази, точни дефиниции, файлове, търсене по снимков материал и други.

Но всеки един потребител в своето търсене в Google попада на много и различна информация класирана на база критерия на търсене.

За да може потребителя да редуцира големия обем от информация, която Google му е предоставил се налага потребителя да използва допълнителна филтрация на резултатите(например като постави в кавички критерия за търсене).

Но дори и тогава в зависимост от търсения критерии, полученият обем от информация, след допълнителната фитрация е все още голям и ще отнеме на потребителя повече време да намери това от което търси.

Тук на помощ на потребителя идва така нареченият SNIPPET фрагмент(Научи повече за SNIPPET - ТУК), благодарение на който при 85%-90% от търсенията потребителя достига до търсената информация.

Поради тези и други особености и затруднения в потребителските търсения SEO специалистите трябва да предвидят достатъчно време за да установят тези особености и потребителски затруднения и да ги превърнат изключително предимство за SEO оптимизирането на съответния сайт или страница.

Колко струва SEO оптимизацията на уеб сайт?

Това е най-честия въпрос който клиентите задават, но и най-често се чувстват объркани и се колебаят на кого и за колко да възложат SEO оптимизацията на сайта си.

Зада бъдем максимално полезни за вас и да не се чувствате объркани, ще ви дадем някой разяснения относно формирането на цена за SEO оптимизация.

На първо място трябва да разграничавате какво е SEO оптимизация и какво е SEМ оптимизация.

 1. SEM оптимизация е платената форма на оптимизация, при която вие ежемесечно инвестирате определен рекламен бюджет (обикновено между 608 и 1520лв. месечно). Tази форма е по известна като Google Ads /AdWords/)
 2. SEO оптимизация е форма на оптимизиране на сайт, при която вие инвестирате в дългосрочен план веднъж годишно (годишна такса).

Може да се запознаете с нашите цени за SEO оптимизация в раздел цени.