STOP на спама


Как да ограничим получаването на НТС?

На всеки един от нас се е случвало да получи поне веднъж Непоискано Търговско Съобщение (НТС). На пръв поглед те не са нещо лошо и имат за цел да ни информират за нова услуга, нов продукт и или промоционална оферта, която според изпращача би представлявало интерес за нас. До тук добре, но понякога и доста често от случаите инициаторите на тези съобщения, нямат опит и се самозабравят, като прекаляват с честотата на изпращане на тези съобщения, в резултат на което вместо да ни бъдат полезни, те започват да ни дразнят и особено ако те са с едно и също съдържание. Тогава настъпва момента, в който трябва да кажем "СТОП НА СПАМА!"КАК ДА ГО НАПРАВИТЕ?

Имате няколко варианта:

  1. Вариант всяко НТС след основното съдържание присъства текст с линк за отписване на Вашият e-mail от мейл листа, който изпращача използва
  2. Вариант ако такъв текст и линк не са налични или съответно линка не работи може да изпратите e-mail с Вашето желание да бъдете отписани от този мейл лист
  3. А aко вече много Ви е писнало, не само от конкретен изпращач, а от всички такива, тогава задължително впишете вашият e-mail адрес в Регистър на е-адреси на ЮЛ нежелаещи да получават НТС поддържан от Комисията за Защита на Потребителите (КЗП). Тази мярка със сигурност ще редуцира до 90 - 95% получаването на НТС.


КАК ДА РЕГИСТРИРАТЕ СВОЯ E-MAIL АДРЕС?

В уеб сайта на КЗП има страница с информация как да заявите вписването на Вашият E-mail в регистъра.ЗАЩО ВПИСВАНЕТО В ТОЗИ РЕГИСТЪР УКАЗВА СИЛЕН СТОПИРАЩ ЕФЕКТ?

Комисията за Защита на Потребителите е оторизирана институция, която има право и успешно налага финансови санкции на тези лица, които не са се съобразили с Вашето заявено желание да не получавате НТС.


ТРЯБВА ЛИ ДА ПРЕДПРИЕМЕ ТАЗИ МЯРКА?

За някой хора отговора този въпрос е КАТЕГОРИЧНО ДА, но за други не е така, защото ако ограничим този канал на комуникация за инициаторите, те ще намерят друг чрез който пак да достигат до нас, както го правят големите хипермаркети които задръстват физическите пощенски кутии със своите информационни бюлетини, а желаната и очаквана кореспонденция като писма от близки, ценна пощенска кореспонденция и други бива така сгъната, че можем да я оприличим на "сдъвкана дъвка"


Решението което ще вземете относно ограничаването на НТС е изцяло Ваше, но това което можем да Ви посъветваме е да обмислите внимателно "кое е по-малкото зло" все пак ако не желаем и не проявяваме интерес към това което ни е изпратено, можем да него четем, а да го селектираме и да кликнем върху бутона DELETE.