какво е бранд бук

бранд бук, какво представлява

Защо бизнеса Ви се нуждае от бранд бук (brand book)

Всички сме го виждали! Някой ви подава визитка със страхотно лого, но когато разгледате сайта му (или други маркетингови материали) те някак си нямат идентичен вид или качество. Ситуации като тази показват, защо да имате силна и последователна идентичност на бранда е от съществено значение в днешния конкурентен пазар. Убеждавайки се, че вашите маркетингови инструменти имат един и същи цялостен вид и предават еднакви усещания на потенциалните клиенти, не само засилва доверието на вашите клиенти, но и ви помага да се разграничите от конкурентите си.

Така че какъв е начина да сте сигурни, че вашият бранд остава непроменен? Отговора на този въпрос дава точно изработения бранд бук (brand book).

Какво представлява бранд бук-а

Brand book (често се среща и като “бранд бук”, “насоки на бранда”, “стандарти на бранда” или “стилове за употреба на бранда”) представлява съвкупност от правила, които обясняват как работи вашия бранд. Тези правила трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да позволяват на дизайнерите да бъдат креативни, но и абсолютно еднозначни, за да може да се запази целостта и стила на бранда. Целостта е ключов фактор при използването на бранда в различни медийни платформи.


Кога трябва да се разработи бранд бук-а

За предпочитане е бранд бук-а да е разработен от опитен дизайнер или рекламна агенция, когато разработват вашето лого. Това ще гарантира, че използването му във всички комуникационни канали е правилно, независимо кой ще ги разработва в бъдеще. Дори и да имате вече разработено лого можете да наемете дизайнер, който да разработи бранд бук-а, който съответства на вашето съществуващо лого. Brand book трябва да бъде лесен за използване документ (на хартиен носител и в електронен вариант), който лесно да бъде предоставян на тези, които се интересуват от вашата марка.

Как да използвате бранд бук-а

Когато промотирате вашият бранд често имате нужда да намете трети лица (рекламни агенции, дизайнери, фотографи и др.), които да ви помогнат при рекламирането на вашия продукт, бранд, услуга, или посланието, което вашия бранд иска да предаде на потребителите си. Но има голяма вероятност те да не разберат напълно вашия бранд. Срещайки се с тях, за да обсъдите целите на кампанията и предоставяйки им вашия бранд бук, те ще бъдат по-добре подготвени и ще могат да създадат такъв инструмент, който да работи като една цяло с останалите инструменти на бранда.

Ето и някои ситуации, които могат да се случат, ако нямате разработен бранд бук, който да предоставите на изпълнителите:
– Неподходящо използване на вашето лого и слоган;
– Неправилно използване на цветовете, шрифтовете и допълнителните елементи на дизайна;
– Липса на единство при боравенето с логото и цялостния дизайн, което води до различна визия, с което накърнявате имиджа на бранда си;
– Противоречиви рекламни съобщения, което води до намаляване на продажбите;


Важно е да знаете, че логото не е вашия бранд, а е негов ключов компонент в цялостната стратегия за позиционирането на бранда. Как логото се вписва във всяка една бизнес комуникация, която осъществявате е мястото където се случва “магията”. С разработването на бранд бук-а си гарантирате, че всеки материал, който достига до клиента (брошура, визитка, постер, билборд, уеб сайт, facebook страница и т.н) ще бъдат създадени така, че да отговарят на цялостния имидж на вашата марка, независимо на кой дизайнер, рекламна агенция или фотограф възложите направата им.